Portfolyo nedir?
Klasik portre konusu, minik bir bakış açısı farkıyla ilgi çekici bir resme dönüşebilir
ABD, Kanada, İngiltere, İtalya, Almanya gibi yurtdışı ülkelerde sanat-tasarım okulları, üniversiteleri ve bölümlerine başvurunuzun en önemli parçası sanatsal çalışmalarınızı sunduğunuz dosyanızdır (portfolyo). Üniversitenin vereceği burs, portfolyonuzun gücüyle doğru oranlı olduğu için, portfolyo hazırlama çalışmalarına yurtdışında okumaya karar verir vermez başlamak gerekir.
Yurtdışı üniversitelerin bir portfolyodan aradıkları, Türkiye güzel sanatlar fakülteleri için gereken becerilerle çok az örtüşür. Hemen hepsi sağlam gözlemden ve karakalem çizim becerisi, figür ve natürmort çalışmaları istese de, yurtdışı üniversitelerin gözünde sizi ayırt edecek ve başarılı kılacak özellik, sizin başvurduğunuz bölümle ve sanatla ilgili heyecanlı olmanızdır. İyi portfolyo örnekleri, bu heyecanın gözle görüldüğü, böyle bir heyecanla hazırlanmış portfolyolardır.
Sanat ve tasarım programlarının öğrenci seçme ve kabul komiteleri, portfolyonuzdaki deneysel çalışmalar ve araştırmalar, farklı malzeme ve araçlarla (medium) ürettiğiniz işler ve bunlarda sergilediğiniz cesaretinize göre sizin heyecan ve yaratıcılık derecenizi anlarlar. Portfolyo hazırlarken, bu tür daha olağan dışı işlerinizdeki yaratıcılığınızı da manzara resmi gibi daha geleneksel çalışmalarınıza da uygulamanızı beklerler. Başka bir deyişle, “başarılı portfolyo nedir”in cevabı hem basit, hem de bir kısayolu olmayacak kadar zor: Bütün iyi üniversiteler sanatla eğlenen, kendi dalı hakkında kafa yoran ve oyunlar oynayacak cesarete sahip olan öğrenciler ararlar.
Portfolyo nasıl hazırlanır?
Portfolyo nasıl hazırlanır? Heyecan ve keyifle. Bunları asıl projelerinizin ön çalışmaları için kullandığınız eskiz defterinizle de gösterebilirsiniz. Birçok üniversite, portfolyonuzda eskiz defterinizden örnek sayfalar görmek isteyecek
Dolayısıyla, örneğin fotoğraf okumak istiyorsanız, portfolyonuzda, gözlemden çizim becerilerinizi kanıtlayan resimlerinizin yanında,
- fotoğrafın sizi neden heyecanlandırdığını anlayacakları fotoğraf çalışmalarınız;
- fotoğraf hakkında kafa yorduğunuzu gösterecek, ışık gibi fotoğrafta merkezde olan öğelere odaklanıp inceleyen resimler;
- fotoğrafla akrabalığı olan kolaj, video gibi başka mediumlarda projeler;
- her türlü çalışmanızda kullandığınız, yaratıcı sürecinizi okullara gösterecek eskiz defterinizden (sketchbook) sayfaların da yeralması gerekir.
- Dahası, bu çeşitliliğin bir kalabalık oluşturmaması, sizi çok yönlü yaratıcı ve araştırıcı bir insan olarak sunabilecek kadar geliştirilmiş, derinleştirilmiş olması gerekir.
SK Stüdyo’da portfolyo hazırlarken sizin karakter ve ilgi alanlarınızı göz önünde tutan bir çeşitlilik kuruyoruz; böylece sonunda mutlu olacağınız bölüm ve üniversitelere girmenizi sağlıyoruz.
Portfolyo hazırlama ve başvuru sürecinde tam destek
Photoshop ve InDesign öğrenerek portfolyonuzun sunumunu hazırlıyorsunuz
Yurtdışı sanat ve tasarım fakülteleri için portfolyo hazırlarken, içerik kadar sunumunuz da önemlidir. SK Stüdyo’da atölye çalışmaları dışında da portfolyonuzla ilgili destek ve danışma alırsınız. Sanatsal ve tasarım çalışmalarınızın doğru belgeleme şeklini ve son sunumunuzun etkili olması için de portfolyo hazırlama programı olarak InDesign ve Photoshop programlarını öğrenirsiniz. Kütüphanemizdeki iyi portfolyo örneklerini inceleyip portfolyonuzun tasarımını danışmanlığımızda gerçekleştirir, böylece profesyonel ile kişisel dilin okulların aradığı dengesini yakalarsınız.
Porftolyoya konacak işleri seçmek de SK Stüdyo’da destek bulacağınız ayrı bir konu. Örneğin sadece endüstriyel tasarım bölümlerine başvuracak olsanız bile, okul ve programların ideal öğrenci portfolyosu olarak aradıkları birbirinden farklılık gösterir. Bazıları ürün tasarımından ibaret bir portfolyo beklerken, bazısı üniversiteye başlamadan önce bölümle ilgili projeler yapılmasını uygun bulmaz ve sadece gözlemden resim isteyebilir. SK Stüdyo’da okulların karmaşık kurallar ve beklenenler listesini deşifre edip, her başvurunuza en doğru çalışmaları seçmenizde destek ve danışmanlık alabilirsiniz.
Artık mülakatların çoğu Skype üzerinden yapılıyor
Yurt dışındaki sanat ve tasarım programlarına başvuru süreci, ideali iki-üç yıl olan bir maratondur. Hayalinizdeki okula girmeniz ve oradan burs alabilmeniz için, etkileyici bir portfolyonun yanı sıra, aynı kalitede bir başvuru projesi (üniversite gerektiriyorsa), sizi öven referans mektupları, ders dışı aktiviteler ve başarılar, yüksek yabancı dil sınavı notları, vurucu bir başvuru yazısı (personal essay / letter of intent) ve son olarak başarılı bir mülakat gereklidir. SK Stüdyo Yurtdışı Üniversitelere Portfolyo Hazırlama programında, portfolyo nasıl hazırlanır öğrenmenizin yanı sıra, başvuru projelerinizi birlikte geliştiriyor; doğru referansları bulmanıza, okula sunduğunuz sanatçı/tasarımcı kişiliğiyle örtüşen ders dışı aktivitelerini seçmenizde, doğru dil kursuna başlamanıza, sizi diğerlerinin önüne çıkaracak bir başvuru yazısı yazmanıza ve mülakata hazırlanmanıza destek buluyorsunuz.
Başka sorularınız mı var?
Yurtdışındaki sanat ve tasarım okullarına portfolyo hazırlık ve başvuru süreciyle ilgili tüm sorularınızı Twitter veya Facebook üzerinden yazın, cevaplayalım.
Portfolyo hazırlama zamanınız mı geldi?
Doğrudan İletişime Geçin bölümünden yazın, hangi ülke ve bölümü hedeflediğinizi de eklemeyi unutmayın.
Yurtdışı sanat-tasarım üniversitelerine başvuru ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz de, e-posta listemize abone olun, bedava e-kitaplarımızdan haberiniz olsun.
.